maanantai 23. marraskuuta 2015

H1 vastuullinen toiminta verkkoympäristössä

Vastuullinen toiminta verkkoympäristössä
Internet on monin tavoin omalaatuinen media. Internetin avulla voit tavoittaa ihmisiä ympäri maailmaa. Netistä saa paljon tietoa, mutta aina kaikki mikä on netissä ei välttämättä pidä paikkaansa. 
Netti ei ole vain tiedonhaku paikka, vaan siellä voi myös tehdä ostoksia, maksaa laskuja ja oikeastaan ihan mitä vaan.
Nettiä käytettäessä tulee aina olla varovainen ja noudattaa lakeja ja sääntöjä.
Kaikki sellainen, mikä olisi laitonta muutoinkin, on laitonta myös netissä.
Lakien rikkomisesta, seuraa samat rangaistukset, mitä normaalistikin lakien rikkomisesta tulee. Sakkoja tai vankeutta yms.

Lisäksi tietotekniikan nopea yleistyminen on pakottanut laatimaan aivan uusia lakeja, joissa huomioidaan verkon erityispiirteitä. Viestinnän ja netin vapauteen liittyy aina myös vastuu. Www-sivun tekijä on aina itse vastuussa sivunsa sisällöstä. Verkossa olevat sivut näkyvät kaikille jotka käyttävät nettiä ympäri maailmaa. Älä siis laita sivulle loukkaavaa aineistoa tai mitään, jota et muussa yhteydessä olisi valmis esittämään.

Netiketti on nimitys tietoverkon käyttöä koskeville epävirallisille sopivaisuussäännöille. Kannattaa noudattaa netiketti, jotta Internetin käyttö olisi mukavaa ja joustavaa. Netikettejä on monta versiota, mutta kaikissa sisältö on suurinpiirtein sama. Virallista netikettiä ei ole olemassa, mutta monet tahot ovat yrittäneet muotoilla jonkinlaista netikettiä. Ihmiset ovat erilaisia, joten jokainen tulkitsee toisten jakamat asiat netissä eri tavoin.
Nettiin kirjoitellessa on helppo unohtaa, että tekstin lukijat ovat oikeita ihmisiä, joten älä kirjoita sinne mitään, mitä et haluaisi itsellesi kirjoitettavan tai mitä et olisi valmis sanomaan suoraan naamatusten. Ruudun taakse on helppo piiloutua.
Kirjoittaessa nettiin kannattaa ottaa myös se, että mitä kirjoitat nettiin, jää nettiin. Nettikiusaaminen on laitonta siinä missä tavallinenkin kiusaaminen.
Ota huomioon, että sähköpostilla tulevat pila- ja onnitteluohjelmat saattavat levittää tietokoneviruksia ja tukkia sähköpostijärjestelmiä. Älä lähetä roskapostia tai huijauksia kenellekään!
Anonyyminä kirjoittaminen toiselle on yleistä netissä, varsinkin nuorten keskuudessa.
Anonyyminä on helppo kirjoittaa toisille mitä tahansa, koska kukaan ei tiedä sinun kirjoittaneen sen. Tällaisia paikkoja on mm. Ask.fm, jossa nuoret yleensä pistävät ilkeitä viestejä toisilleen. Nettikiusaaminen voi johtaa vakaviin ongelmiin samalla tavalla kuin vaikkapa koulussa tapahtuva kiusaaminen.
Vieraaseen tietojärjestelmään tunkeutuminen eli hakkerointi, on laitonta ja siitä voi seurata jopa vankeutta.
Myös toisen käyttäjätunnusten ja salasanojen arvailu on kiellettyä.
Kirjaudu nettiin aina omalla tunnuksellasi ja salasanallasi. Säilytä salasanaa huolellisesti, jotta muut eivät saa sitä selville. Keksi hyviä salasanoja, ja vaihtele niitä välillä, pistä salasanoihin numeroyhdistelmiä, älä käytä samaa salasanaa joka palvelussa, sillä jos joku saa tietää salasanasi, hän voi päästä jokaiseen palveluun mitä käytät.  
Kerro itsestäsi vain pakolliset tiedot. Harva yhteisöpalvelun käyttäjä tulee ajatelleeksi, että yhteisöihin liittymällä paljastaa samalla paljonkin tietoa itsestään.Jos käytät Internetiä julkisella paikalla tarkista aina, ettei kukaan nää tietojasi.
Kaikki julkisessa verkossa julkaisemasi tekstit, kuvat ja videot näkyvät ehkä jopa tuhansille ihmisille! Monet blogit, kuvagalleriat ja foorumit saattavat saada paljonkin julkisuutta verkon käyttäjien keskuudessa, mieti siis millaisen kuvan haluat antaa itsestäsi.
Älä luovuta tietojasi joka paikkaan. Maksukorttien tietoja ei myöskään kannata antaa mihin tahansa palveluun ja onkin suositeltavaa tarkistaa palvelun luotettavuus useammasta lähteestä, esim kotimaisten keskustelupalstojen ym. kautta.
Suomessa teoksilla on tekijän eliniän sekä 70 vuotta hänen kuolemansa jälkeen kestävä suoja-aika. Kyseisenä aikana ei teosta saa luvatta käyttää.
Se, että teksti tai kuva on tavattoman helppoa kopioida, käsitellä ja julkaista uudestaan, se ei tarkoita sitä, että se olisi laillista. Tekijänoikeus on voimassa vaikka web-sivulla ei olisikaan erityistä copyright-merkintää. Älä siis käytä aineistoa - esimerkiksi tuotenimiä, musiikkia, tekstiä, valokuvia, piirroksia tai mp3-tiedostoja - johon sinulla ei ole oikeuksia.
Jos et tiedä, saatko käyttää esim. kuvaa/tekstiä sivuilta, älä käytä sitä.
Netissä voi tutustua helposti toisiin ihmisiin, mutta aina kaikki eivät puhu totta.

Haitallisten virusohjelmien kirjoittaminen ja niiden tarkoituksellinen levittäminen on kiellettyä.
Netti on kuin iso kopiokone, jokainen julkiseksi jaettu tieto voi jäädä nettiin ikuisesti, vaikka poistaisit kuvat tai tekstit omalta koneeltasi. Tiedot ovat jo voineet kopioitua netin arkisto palveluihin, josta ne on melkein mahdotonta saada pois.
Harkitse siis aina tarkkaan mitä aiot julkaista tai jakaa netissä ja että haittaako jos tiedot jäävät ikuisiksi ajoiksi nettiin. Muista, että kaikki haluavat voivat nähdä tiedot.
Ole siis kunnolla netissä, ja järjen käyttö on myös netissä hyväksi

Lähteet: http://saarasiipola.blogspot.fi/2015/08/vastuullinen-toiminta-verkkoymparistossa.html
www.google.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti